duurzaamheid

Wij proberen bij het produceren van de tutti-boeken zo min mogelijk het milieu te belasten.

In 2010 begonnen wij met een aantal 'duurzame tutti-producties'.
Het eerste totaal duurzame boek was Ik haat politiek. Bij Vergeten steden hebben we het weer wat anders aangepakt.

Zo groen mogelijk een boek produceren lijkt makkelijker dan het is.
In het boek schrijven we:

Dit boek is een duurzame tutti–productie. Dat wil zeggen dat wij dit boek zo hebben geproduceerd dat het zo min mogelijk schade voor het milieu oplevert en zo min mogelijk grondstoffen aan de aarde onttrekt. De ontwikkelingen op dit terrein gaan snel. Daarom gaan we bij elke duurzame tutti-productie op zoek naar de nieuwste en milieuvriendelijkste methoden.

Bij Ik haat politiek hebben wij het als volgt gedaan:

• grondstoffen – Alle materialen zijn milieuvriendelijk, het papier (Cocoon) is gerecycled, dat wil zeggen dat dit papier nog groener is dan FSC-papier, want hier komt geen boom meer bij aan te pas, de inkten op het omslag zijn plantaardig, het kunststof op het omslag is biologisch afbreekbaar en de lijm is vrij van schadelijke uitstoot. Het hele boek is afgewerkt bij een speciale duurzame binderij. Het schijnt heel moeilijk te zijn lijm helemaal biologisch te maken. Maar nu hebben wij in ieder geval geen schadelijke uitstoot. En een boek moet wel altijd gelijmd worden anders komt die achterkant er zo bobbelig uit te zien, want dan zie je alle draadjes door het omslag heen.
• geografie – De productie heeft volledig in Nederland plaatsgevonden. Ook het papier komt niet van ver: Noord-Frankrijk. Daarmee zorgen we voor minder uitstoot van stinkende vrachtwagens die heen en weer moeten rijden.
• ontwerp – Het formaat van het boek hebben wij zo gekozen dat het papier maximaal wordt gebruikt en er zo weinig mogelijk papierrestanten overblijven. Papier wordt door de papierfabrikant in bepaalde formaten gemaakt. Iedere fabrikant heeft weer zijn eigen formaten. Wij hebben het boek ontworpen uitgaande van dit formaat Cocoon papier zodat wij het papier op een paar mini snijrandjes na helemaal gebruiken, dus geen bakken vol met randen papier waarmee je niets meer kunt doen. De hoeveelheid inkt is zoveel mogelijk beperkt, daarom is het omslag overwegend wit. Ook de manier van binden is zo milieuvriendelijk mogelijk.Wij hebben dikkere katernen gemaakt, dat zijn weer mindere handelingen, minder apparaten die aan het werk moeten enzovoorts.
• productie – Waar mogelijk hebben we gekozen voor bedrijven die geheel milieuvriendelijk werken.
Er zijn nu anno 2010 maar een paar bedrijven die als drukkerij helemaal duurzaam drukken, máár zo bleek, die zijn niet ingericht om een simpel zwart-wit boek te drukken. De ene drukkerij kon het doen maar alleen als wij het boek héél klein zouden maken, bij de andere drukker werd het zo duur, omdat zij eigenlijk gespecialiseerd zijn in vierkleuren drukwerk. Maar met zo'n hoge prijs wil misschien niemand het boek meer kopen. En ja, dat willen wij natuurlijk ook niet. Dus wij hopen dat de ontwikkelingen wat sneller gaan en men bij een van die bedrijven een formaat drukpers zet die ook leesboeken kan drukken. Nu hebben wij een drukker gevonden die zeker duurzaam drukt, maar nog niet 100% alle duurzame mogelijkheden gebruikt. Máár dat blijft ook moeilijk want de ontwikkelingen gaan snel.

Bij Vergeten steden weer anders. Wij wilden bij dit boek een harde kaft.

• grondstoffen   Cover, binnenwerk én schutbladen zijn gedrukt op FSC-papier (niet gerecycled, van deze papiersoort - opdikkend getint mc - bestaat dat niet) .
• geografie – De productie heeft volledig in Nederland plaatsgevonden. Alleen het papier komt uit Zweden. Daarmee zorgen we voor minder uitstoot van stinkende vrachtwagens die heen en weer moeten rijden.
• ontwerp –  Formaat van het boek is gekozen op formaat papier zodat het papier maximaal wordt gebruikt en er zo weinig mogelijk papierrestanten overblijven. Het is slechts twee kleurendruk. Dit bespaart materiaal, energie en inkt. De uitvoering is hard-gebonden, dit bevordert de technische levensduur van het product.
• productie – Het boek is gedrukt en gebonden in een bedrijf dat gecertificeerd is voor afvalbeheer en energie bespaart door hergebruik van warmte (ze gebruiken de warmte die de apparatuur afgeeft om het pand te verwarmen). Er zijn intussen veel veel grafische bedrijven die aan deze beide voorwaarden voldoen.

Daarnaast vind je in veel van onze boeken onderstaande zin:

tutti streeft ernaar om verantwoord en duurzaam met milieu en natuurlijke hulpbronnen om te gaan. Hierbij is gelet op de minimalisatie van materiaal, afval en transport en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen.


Dat wil het volgende zeggen:
Deze boeken van tutti zijn gedrukt op FSC papier, dat wil zeggen dat het hout, de belangrijkste grondstof voor papier, afkomstig is uit speciaal daarvoor aangelegde bossen. Maar nu heb je verschillende leveranciers van dat papier, ieder met hun eigen soorten en kwaliteit.
Wij hebben gekozen voor papier van Gardamatt, dat wordt gemaakt in een fabriek bij het Gardameer in Noord-Italië. Daar dichtbij, net buiten Verona, zit een heel goede drukker van prentenboeken. Dus hebben we besloten daar de boeken te drukken. Zo is er weinig transport en weinig vervuilende uitstoot van die vrachtwagen bij het vervoeren van het papier van de fabriek naar de drukker. Drie boeken zijn in een keer gedrukt en gebonden - ook weer op hetzelfde terrein- en in een keer zijn de drie boeken tegelijk  vervoerd naar het Centraal Boekhuis in Culemborg waar vanuit de boeken naar de boekhandels gaan met de Vervoerscentrale.
Dan wordt er ook nog nagedacht over het formaat van het boek in verhouding tot het formaat van het papier, zodat er niet veel onbruikbare restjes papier overblijven.

Een enkele keer laten wij onze boeken ook drukken door de uitgever van wie wij de rechten voor het boek hebben gekocht. Dan bepaalt die uitgever hoe er gedrukt wordt. En als dat niet heel duurzaam is... geven wij dat boek niet in Nederland en België uit. Tja, moeilijke beslissing... want wij vinden het boek zo mooi... Maar wij bespreken onze wens met de desbetreffende uitgever en misschien helpt ze dat een beetje om ook bewust  'groen' te gaan drukken.
Maar als wij vermoeden dat er sprake is van kinderarbeid of van ernstige vervuiling, dan geven wij dat boek niet uit.

Voor alle boeken van tutti werken wij wat betreft ontwerp en productie samen met Pieter Kers. Lees verder op de website van duurzaam uitgeven.

Hieronder al wat foto's van het drukken van de eerste tutti-boeken bij Grafiche AZ waar wij zelf bij waren.
 controleren van de kleuren 

      

    vier-kleuren druk machine



alles is gevouwen




de omslagen zijn ook klaar en het binden kan beginnen


 



         
 
Wil je op de hoogte blijven?
 
of