Fabio De Poli

 

Fabio De Poli (Genua, 1947) woont en werkt in Florence, waar hij ook zijn kunstopleiding genoot. Hij is een kunstenaar die zich op allerlei terreinen begeeft.
 
Zijn website www.fabiodepoli.it geeft een indruk van (een deel) van zijn verschillende kunstvormen. Hij maakt grote installaties voor binnen of buiten - onder andere op het vliegveld van Florence, gebrandschilderde ramen, meubels, tapijten, mozaïken, schilderijen en knipselkunst die je terug ziet in een aantal van boeken waaronder Pinokkio.
Volgens hem is er geen verschil tussen unieke of industriële kunstuitingen. Kunst is er voor iedereen zonder onderscheid van klasse of financiële middelen.  
 
 
In 2005 kreeg hij de gerenommeerde Italiaanse kinderboekenprijs Premio Andersen voor het beste prentenboek met Notte de Luna (Maannacht).
Het tijdschrift voor jeugdliteratuur Andersen noemt in een artikel van mei 2010 de invloed op het werk van De Poli van zijn leermeester, docent reclame-ontwerp Lucio Venna (1897-1974) aan Kunstacademie van Florence. Venna, na jaren van Futurisme en Dadaïsme werd een van de grondleggers van de vernieuwing in de reclame en de ontwikkeling van design waar Italië in de wereld zo'n grote naam mee heeft verworven.
Zelf sloot hij met zijn vriend Andrea Rauch zich later aan bij de Pop Art beweging.
 
Fabio de Poli weet altijd de joie de vivre te verbinden met zijn burgerplicht, zijn wens om te verrassen met een plan.(Andersen, mei 2010)
 
 
Pinokkio is het eerste boek van Fabio De Poli dat in Nederland en Vlaanderen verschijnt, een boek waarin geraffineerd het grafisch ontwerp, de feestelijkheid en de eenvoud van de beelden samenvallen met de introductie van het beroemde verhaal van de marionet van Collodi. 
Op de homepage van zijn website schrijft hij zelf:
Nel mio mestiere è molto facile inaridirsi e sentirsi come paralizzati. Allora ciò che si dipinge non vale niente. Quando vale qualcosa, dipingere non è faticoso. Tutto ciò che di diverso potete aver letto o sentito dire è un monte di sciocchezze.
 
 
In mijn vak is het heel makkelijk om uit te drogen en je verlamd te voelen. Dat impliceert dat wat je tekent niets waard is. Echter wanneer iets belangrijk is, is het niet zwaar. Alles wat jullie anders hierover hebbben gelezen of horen zeggen is een hoop onzin.

Fabio de Poli vertelde dat hij Pinokkio is gaan knippen vanuit de beelden die het lezen van het boek in zijn jeugd in zijn geheugen had achtergelaten.
 
 
 
 

 

 

Boeken van deze artiest

Pinokkio

*UITVERKOCHT* Pinokkio van Carlo Collodi is kernachtig en expressief in beeld gebracht door de Italiaanse kunstenaar Fabio de Poli en opnieuw verteld ...

Wil je op de hoogte blijven?
 
of