IK HAAT POLITIEK

IK HAAT POLITIEK

‘*UITVERKOCHT* Oké, deal,’ concludeert Aristoteles, terwijl hij moeizaam opstaat.
‘Neem maar drie pennen mee, want ik zal de politiek in drie woorden uitleggen.’
‘In drie woorden maar?’
‘Meer zijn er niet nodig. Eén per dag. Eén is Nederlands, één
Grieks en één Latijn. Drie pennen in ruil voor drie woorden.

IK HAAT POLITIEK 
Luigi Garlando
  
‘Oké, deal,’ concludeert Aristoteles, terwijl hij moeizaam opstaat.
‘Neem maar drie pennen mee, want ik zal de politiek in drie woorden uitleggen.’
‘In drie woorden maar?’
‘Meer zijn er niet nodig. Eén per dag. Eén is Nederlands, één

Grieks en één Latijn. Drie pennen in ruil voor drie woorden.

Camilla haat politiek, dat heeft met haar vader te maken. Op een dag verschijnt er in park vlakbij haar huis een zwerver. Elke dag zit hij daar met zijn honden en katten en zijn karretje met plastic zakken. Iedereen ontwijkt hem. Camilla valt het op dat het ooglapje voor zijn oog, de ene dag voor zijn linker en dan weer voor zijn rechter oog zit. Ze raakt met hem in gesprek. Ze praten over haar school, haar leven en over politiek. Die gesprekken blijven niet zonder gevolgen.  
 
vanaf 11 jaar | 208 blz. | ISBN 978 94 90139 087| 
UITVERKOCHT

Wil je al een idee krijgen van het boek kijk en luister dan naar de voorleesfilmpjes hiernaast.

Hier vind je veel achtergrondinformatie en enkele (les)ideeën.

Er zijn vele recensies te vinden van het boek. Klink op de links voor de volledige tekst.

Het boek ‘Ik haat politiek’ is een aanrader voor iedereen die meer wil begrijpen van politiek en democratie of met kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar wil lezen en denken over dit thema. [...] Behalve een gevoelvol verhaal over rouw en onrecht is ‘Ik haat politiek’ een aansprekende vertelling met humor en verbeeldingskracht. Judith Wagensveld op judithwagensveld.nl. Judith geeft in dit artikel ook lestips bij het boek.

[...] Dit boek is werkelijk een aanrader voor iedereen, want het is niet alleen een verhaal over politiek, maar over zoveel meer waarmee dit meisje te maken krijgt. Heel beeldend en met fraaie vergelijkingen wordt haar verhaal verteld: "de eerste helft van mijn leven was zoet en lekker sappig, nu is het de tijd van de bittere appel met wurmpjes erin." Wat is er gebeurd? Waarom haat zij politiek? Met aan het eind een verrassende wending. Chantal Gussekloo. 

[...] Op een eenvoudige manier wordt in dit verhaal de kern van wat politiek is weergegeven. Mik Ghys, op Pluizuit.

**** [...] Is dit een triest boek? Soms wel, maar er zit ook veel humor in. Het is in bevattelijke taal geschreven [...] een sterk verhaal. Annie Beullens op Pluizer

[...] Het is een heerlijk boek om te lezen. In eerste instantie heb je als lezer geen idee waar het verhaal heen zal gaan en vraag je je jezelf af waar de 'lessen' in politiek zijn. Die blijven niet uit, maar omdat ze zo in het verhaal verweven zijn, is het een spannend en grappig leesboek waar toevallig ook nog het een en ander uit te leren valt. Zeker omdat  politiek niet erg populair is bij kinderen, en veel volwassenen, vind ik deze opbouw erg goed. Eerst zorgen dat je de lezer wint voor je verhaal, daarna pas je politieke lessen er in gaan brengen. Nelly Hofman op Hofleverancier  

[...] Dit boek is genieten en ergeren tegelijk. Het nadrukkelijke uitleggen en het wel erg overdreven politiek-correcte gehalte staat tegenover prachtige zinnetjes en een goede stijl. Jaap Friso op Jaapleest.nl

Deze zomer heb ik genoten van het boek: Ik haat politiek van Luigi Garlando. Ook een spannend verhaal. Met meerdere lagen. Ik vind het knap hoe in het boek termen als democratie en politiek uitgediept worden. Camilla als hoofdpersoon heeft genoeg reden om de politiek hartgrondig te haten, maar ze gaat er toch mee aan het werk. Al gauw levert dat op school een betere indeling van de klas op, maar daar blijft het niet bij. [...] Ik vind het mooi om te lezen hoeveel Luigi Garlando (sportjournalist, kinderboekenschrijver) in dit boek zijn lezers meegeeft. In het spannende verhaal wordt op een vrij natuurlijke, logische manier veel informatie over politiek en democratie verwerkt. Een lezer kan uit dit boek veel meenemen: beter begrip van politiek en democratie en genoeg stof tot nadenken. Hoe sta ik hierin? Wat vind ik van de manier waarop mijn land of gemeente bestuurd wordt? Wordt mijn stem gehoord? Wat kan ik doen om dingen aan te pakken die het waard zijn om te veranderen en te verbeteren? Waar kan ik mijn ideeën naar voren brengen?Ik vind het mooi om te lezen hoeveel Luigi Garlando (sportjournalist, kinderboekenschrijver) in dit boek zijn lezers meegeeft. In het spannende verhaal wordt op een vrij natuurlijke, logische manier veel informatie over politiek en democratie verwerkt. Een lezer kan uit dit boek veel meenemen: beter begrip van politiek en democratie en genoeg stof tot nadenken. Hoe sta ik hierin? Wat vind ik van de manier waarop mijn land of gemeente bestuurd wordt? Wordt mijn stem gehoord? Wat kan ik doen om dingen aan te pakken die het waard zijn om te veranderen en te verbeteren? Waar kan ik mijn ideeën naar voren brengen? Jan te Bokkel op Leven & Leren.

[...] Gevoelig verteld verhaal dat meer lagen bevat: het is een verhaal over de verwerking door een jong meisje van de dood van haar vader en een morele roman over democratie en naastenliefde. [...] Origineel verhaal over grote onderwerpen dat klein wordt verteld vanuit het perspectief van de jonge hoofdpersoon. NBD / Biblion 

 
Niet alleen voor jongeren maar ook voor volwassenen, zo lezen we hier: 

In dit kinderboek wordt op een verhalende wijze democratie uitgelegd en voorgeleefd. Iedere overheidsfunctionaris en ook iedere docent zou zich dagelijks moeten afvragen of hij dienstbaar zijn, of gedreven wordt door eigen belang. Confronterend, verhelderend en richting gevend. Regula Rexwinkel op Lokaal-3.nl. 

VOORLEES-ACTIE
Op verkiezingsdag 9 juni 2010 om 9 uur 's ochtends werd er een Nationaal Voorlees-record  gevestigd.
Circa 5000 leerlingen werden voorgelezen op verschillende plekken op hetzelfde tijdstip uit Ik haat politiek.
Docenten, leerlingen en politici uit de landelijke of gemeentelijke politiek lazen op 40 verschillende plekken stukken uit dit boek voor.

HARTELIJK DANK ALLEMAAL!

Petrus Canisius College in Alkmaar en in Bergen
Ichtus college in Dronten
Lentiz Kastanje college in Maassluis
Montessori college in Aerdenhout
Notre Dame des Anges in Ubbergen
Bataafs Lyceum in Hengelo
Fivelcollege in Siddeburen
OBC Junior College in Bemmel
Teylercollege in Haarlem
N.S.G. in Nijmegen
Calvijn Groene Hart in Barendrecht
Stanislascollege in Pijnacker
Roelof van Echten College in Hoogeveen
Christelijk Lyceum in Apeldoorn
De Christoffel in Breda
Dongemond College Raamsdonkveer
Twents Carmel college in Oldenzaal
Canisius College in Nijmegen
De Ratel in Gennep
Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk
ORS Lek & Linge in Culemborg
Koningin Wilhelmina College in Culemborg
Groene Hart Rijnwoude in Hazerswoude-Dorp
Calvijn met Junior College Amsterdam
Ubbo Emmius in Stadskanaal
Petrusschool in Hengevelde
VMBO Groen in Buitenpost
Regionale Scholengemeenschap Pantarijn in Rhenen
Augustinus College in Groningen
Porta Mosana College in Gronsveld
Prinsentuincollege in Andel
Luzac Lyceum in Zwolle
De Schakel in Vroomshoop
PCC Oosterhout onderbouw in Alkmaar
Stedelijk Gymnasium in Arnhem
Zuijderzee College Lemmer
 

 

 

 test

 

 

  • foldergeneral
  • foldermanuals

Log in om te reageren

Boeken van deze artiest

IK HAAT POLITIEK

‘*UITVERKOCHT* Oké, deal,’ concludeert Aristoteles, terwijl hij moeizaam opstaat.
‘Neem maar drie pennen mee, want ik zal de politiek in drie woo...

Gooal! (alle boeken)

*UITVERKOCHT* De avonturen, wedstrijden en dromen van acht kinderen met dezelfde passie: voetbal!
van Luigi Garlando met illustraties en strips v...

Wil je op de hoogte blijven?
 
of